Снимка: Reuters

ООН призова всички страни в конфликта в Либия да направят всичко възможно, за да не допуснат актове на насилие и отмъщение.

Призивът на световната организация идва в момент, когато започнаха да се появяват съобщения за разправа и убийства, извършени както от въстаниците, така и от силите, лоялни на Муамар Кадафи, пише Би Би Си.

Много трудно е да се провери достоверността на съобщенията за изтезания и убийства, но с това ще се заеме вече съществуващата комисия за разследване в Либия, заяви прессекретарят на ООН по правата на човека Рупърт Колвил.

„Призоваваме всички, които имат власт в Либия, включително полевите командири, да предприемат активни стъпки, така че да не се извършват никакви престъпления или актове на отмъщение“, подчерта Колвил пред Ройтерс.

По-рано ООН заяви, че отделни действия, извършени във военния конфликт в Либия, могат да се разглеждат като военни престъпления или престъпления срещу човечеството.
 
Кореспондентът на Би Би Си Рупърт Уингфилд-Хейс посети вчера болница в района Митига в Триполи, където бяха откарани телата на 17 въстаници.

Още по темата

По думите на лекарите тези хора са били в затвор и с приближаването на силите на опозицията към района тях са започнали да ги изтезават и накрая са ги убили с изстрел в тила.

Тези трупове могат да станат доказателство при евентуален бъдещ съдебен процес за военни престъпления, каза британският лекар Моес Зайтан, който работи в болницата.

Председателят на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдел Джалил призова по-рано тази седмица въстаниците да избягват актове на отмъщение спрямо бойци на Кадафи и заплаши да подаде оставка, ако не се вслушат в предупреждението му.

Междувременно на площад в центъра на Триполи бяха намерени телата на най-малко 12 войници от силите на Кадафи. На двама от тези хора ръцете бяха вързани на гърба, а по много от телата имаше силни изгаряния.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл съобщи, че разполага с „убедителни доказателства“ за престъпления и от двете страни в град Зауия, западно от Триполи.

Очевидци са разказали, че въстаници са се разправили с африкански трудови имигранти, които взели за наемници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase